Entre acte der Wissenschaft (2010) fragment


28:00 min. loop

Het is nacht. Je ziet een groep mannen en enkele vrouwen, in kleding van rond 1900 tot nu, sommigen met  laboratoriumjassen eroverheen. Ze rollen over het gras in paren van twee als groep op je af in een horizontale lijn, maar ze komen niet vooruit. De belichting is alleen op de paren gesteld, de rest is donker. De camera beweegt in een doorlopende beweging van rechts naar links en brengt steeds dezelfde groep opnieuw in beeld maar met net andere kleding aan en in andere combinaties van mensen. het is een eindeloze loop. Het is vertraagd tot het moment dat de zwaartekracht geen rol meer lijkt te spelen.

Entr‘acte verwijst naar de beroemde dada film met dezelfde titel. Ik zocht naar dezelfde lichtheid en schijnbare betekenisloosheid. 
Verder gaat de film over tijd, de tijd lijkt te verglijden, ze rollen immers vooruit, maar ze staan ook stil. De duur van de tijd in al zijn subjectiviteit gevangen en de wetenschap die daar veelal pas de vinger op lijkt te kunnen leggen als ze bestaande denkkaders laat vallen.

camera: Maasja Ooms
figuratie: via Stichting Stapel
kleding: Saskia van Gelder en Carolien Scholtes
licht: Marc van Gelder
productie: Babs Hogekamp
produktie assistent: Lotte Gerritsen
montage: Carolien Scholtes en Thomas Scholz