Ll-Tribune (2005)

Dit is een roomservicetrolley met daarin zeven videowerken van gemiddeld tien minuten en een tijdschrift met daarin elf fictieve literaire brieven en een geluidswerk. Gasten van het Lloyd Hotel te Amsterdam konden gedurende enige jaren deze trolley op hun kamer bestellen. 
In het seizoen 2004/05 werden deze films en brieven met muziek, live gepresenteerd op verschillende locaties in het hotel door muziekformatie Palinckx en m.m.v. vele acteurs.

Ll-Tribune was eensamenwerkingproject met auteur en regisseur Marian Boyer. Zij schreef de brieven, regisseerde de live presentaties en regisseerde de figuranten in de films.

De video's zowel als de fictieve brieven verwijzen naar de turbulente geschiedenis van het Lloyd-Hotel. Gebouwd als gegoed landverhuizershotel in de twintiger jaren transformeerde het naar gevangenis voor februaristakers in de tweede wereldoorlog en gevangenis voor jongeren in de zeventiger jaren. Na vijtien jaar plaats te hebben geboden aan vele kunstenaarsateliers is het nu weer een hotel met honderdtwintig kamers en een culturele ambassade.

De gevoelens en gedachten verfilmen van de tien- duizenden die de afgelopen tachtig jaar in het Lloyd Hotel verbleven, kon niet anders dan in beelden die aan collectieve herinnering raken. Ik laat een stapeling van gemoedstoestanden zien; gevangen herinnering tussen de muren van het Lloyd Hotel. Ik heb gezocht naar een balans van multi-interpretabel maar wel herkenbaar beeld en soms gevaarlijk duidelijke metaforen. Door open en ingetogen te blijven kan de toeschouwer zich verhouden en zijn eigen associaties invoegen.
In combinatie met de briefteksten start een dynamisch proces. De perceptie van filmbeelden en tekst verandert steeds door de lades van de trolley als een orgel te bespelen. 

colofon:
videowerken, concept en ontwerp roomservicetrolley: Carolien Scholtes
fictieve literaire brieven, regie livepresentaties: Marian Boyer
muziek livepresentaties: Palinckx
ontwerp tijdschrift: Nana Manoilovic
bouw en techniek roomservicetrolley: Thomas Scholz
productie en begeleiding: Vincent de Boer 

video:
regie figuranten: Marian Boyer
camera en licht: Maasja Ooms
kledingadvies; Saskia van Gelder

coproductie: Lloyd Hotel & Culturele Ambassade en Stichting Ll-Tribune
subsidienten: Fonds BKVB, Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst
fotografie: Reinier Gerritsen