Common Dust (2014)

Common Dust is een samenhangend geheel van een videowerk en 18 fotowerken over het hoofdeloze lichaam, over de maat van verval en wanorde in het systeem dat lichaam heet (entropie) en over de overgave aan dit proces. 

Ik bouw opstellingen op een tafel met een bewegend blad. Ik fotografeer en film de beweging van de objecten op de tafel in een doorgaand proces. Daardoor ontstaan er beeldsequenties die deels gecontroleerd, deels ongecontroleerd zijn. De objecten vind ik in mijn nabijheid, in huis. Het zijn voorbeelden van het geordende en formele leven. De sculpturale lichaamsvormen kneed ik uit kleding en de vulling van dekbedden. En verder zijn er geheimzinniger vormen, waarvan de betekenis zich laat raden.

Collect editions koos voor deze editie zeven sequenties, zeven scènes, bij elkaar achttien beelden, die in zeven leporello's getoond worden.
hier een selectie van de scenes.

 

scene one

scene three

scene five

scene six

Rene Put over Common Dust:
-De absracte beelden nemen gaandeweg het bekijken van de serie  steeds meer menselijke proporties aan, waarbij de beelden steeds kantelen in betekenis en zeggingskracht. Het werk plaatst zich enerzijds in de beeldtraditie van de iconografie, maar verhoudt zich tegelijkertijd sterk tot de actualiteit van onze huidige beeldcultuur.