De verlaten tijd (2000)

De verlaten tijd is de fysieke neerslag van het onderzoek van een jaar naar de diverse verschijningsvormen van het gesprek. Ik koos uiteindelijk voor een twintig uur durend socratisch gesprek in een ruimte bij DasArts. Ik maakte een inrichting met referenties aan onderzoek, publiek, herinnering, geschiedenis, leren, school. 

fragment uit het verslag voor het Fonds BKVB:
'Er ontaat een verbazingwekkend helder bouwsel van eenvoudige taal in het hoofd van iedere deelnemer. De extreme lengte en traagheid van het gesprek veroorzaakt de overstap naar een andere tijdsbeleving. Uren vliegen om en minuten lijken uren.
Als door een microscoop kijk je naar de woorden en hun betekenissen en vooral naar de verschillen in betekenis voor jezelf en de ander. Er ontstaat groot respect en gevoeligheid voor de ander, met de taal als middel om dit  vorm te geven, taal als als filter.
Resultaat is een hypergevoelige staat van zijn in de dagen erna, zowel voor wat er gezegd wordt om je heen, als voor beelden, geluiden en smaken in de breedste zin.

Ik wilde dit onderzoek doen omdat bovengenoemde gevoeligheid vooral in het theater gevonden moet worden in de onuitgesproken dialoog met het publiek.Deze mechanismen gaan uiteindelijk op voor alle kunsten. Hoe breng je jezelf als maker in deze sensitieve staat en hoe ontmoet je de ander, het publiek.'

deelnemers: Taco Anema (fotograaf), Jose Kuijpers (actrice), Jellichje Reijnders (auteur,curator), Lex Bohlmeier (muzikoloog, auteur), Rene Put (kunstenaar, ontwerper), Nienke Rooyakkers (regisseur), Floor Koomen (ontwerper), Chris Keulemans (cultuurfilosoof,auteur) 
gespreksleider: Peter Pover (filosoof)
locatie: Dasarts
fotografie: Reinier Gerritsen

Dit project is mogelijk gemaakt met een werkbeurs van Fonds BKVB